Jadual waktu berbuka puasa dan imsak Negeri Melaka 2011


Amalan yang baik sebelum berbuka puasa malah boleh diamalkan sebelum makan pada hari-hari lain ialah seperti berikut:

1.     Baca al-Fatihah sebanyak 3x

2.     Baca selawat 3x

3.     Baca doa buka puasa seperti biasa

Sebelum memulakan bacaan itu, sediakan air minuman bersih sama ada air suam yang sudah sejuk atau air mineral sekurangnya segelas. Letakkan air tersebut di hadapan kita dan bacalah semua bacaan itu sebelum berbuka puasa.

Perlu diingat, ambil masa untuk membaca itu kadar lima minit atau 10 minit sebelum masuk waktu berbuka puasa. Untuk itu kumpulkan semua sekeluarga di hadapan makanan. Dan ajaklah mereka mengamalkan amalan yang sama.

Makanlah makanan yang manis terlenih dahulu sebelum menjamah makanan dan minuman yang lain.  Pilihan yang terbaik ialah buah kurma dan diikuti dengan minuman manis (janganlah terlalu manis).  Makan dan minum sekadar yang perlu dan jangan sampai terlalu kenyang kerana itu akan membuatkan anda rasa malas dan tidak larat untuk bersolat.  Ingat, waktu solat maghrib singkat saja, jangan dilewat-lewatkan.
Share this article :
Share on FB Tweet Share on G+ Digg Share

Ditulis Oleh : Ahmad Zaki Abdul Rahim ~ Admin Blog

Ahmad Zaki Anda sedang membaca artikel berjudul Jadual waktu berbuka puasa dan imsak Negeri Melaka 2011 yang ditulis oleh Melaka Blogger Segala yang berkaitan di dalam : diperbolehkan menyalin artikel ini untuk tujuan kebaikan sahaja.

Jika anda menyukai artikel di blog ini, silakan melanggan melalui emel dan anda akan mendapat kiriman artikel setiap kali ada artikel yang terbit di Melaka Blogger

0 Komen:

Catat Ulasan

Iklan Usahawan Melaka

ads ads ads
Back to top