Proses pembuatan cincalok kini sudah dipermodenkan dan tahap kebersihannya terjamin
Cincalok (atau dengan ejaan Chinchalok / Cencaluk) adalah makanan negeri Melaka yang diperbuat daripada udang kecil diperam yang dipanggil "udang geragau". Ia biasanya dihidangkan sebagai perasa bersama cili potong, bawang merah dan jus limau. Udang ini boleh didapati pada musim tertentu di Pantai Klebang, Limbongan, Tanjung Keling dan beberapa kawasan pantai di sekitar Melaka.
Proses membuat cincalok memerlukan beberapa langkah untuk mencipta produk yang berkualiti tinggi dengan rupa dan rasa yang menyenangkan apabila dimakan. Udang geragau yang segar ditambah dengan garam dan beras dalam perkadaran yang tertentu. Selepas bahan-bahan yang bercampur dengan teliti, ia akan ditutup dalam balang dan diperam selama tiga hari. Ada juga pengusaha cincalok yang memperbanyakkan campuran beras di dalam adunan kerana mereka mempercayai ianya untuk meningkatkan rasa produk akhir makanan tersebut.
Memang sedap
BalasPadam